Blog: Ervaringsgericht leren met kinderen

Bewust bezig zijn met leven en groeien

Op ‘Dat maak je lekker zelf’ schrijf ik over alles wat mij bezig houdt op het gebied van zelf maken, leren en ontdekken, en alles wat groeit en bloeit. Heerlijk vind ik dat, lekker bezig zijn met mijn handen, mijn aandacht gaat traag en gericht, mijn blik is gefocust, rust.

Als pedagoog en therapeut krijg ik veel vragen over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Alle ouders die ik zie willen graag het beste voor hun kind. Ik heb nog nooit een ouder meegemaakt die binnen zijn of haar eigen referentiekader niet zijn best deed.  Zelf ben ik ook ouder van twee opgroeiende kinderen, ook ik wil graag bewust het beste. Maar wat is dat dan? Dat is voor mijzelf net zo goed een zoektocht.

Welke ouder wil je zijn?
Als ik binnen mijn werk met ouders een traject aanga waarin ze me vragen om hen te helpen om de communicatie in hun gezin en hun band onderling te verstevigen, dan ga ik vaak terug naar de basis: Welke ouder wil je zijn?

Veel goede herinneringen die wij als ouders hebben over onze eigen jeugd hebben vaak te maken met de kleine dingen; appeltaart bakken, een bijzonder compliment , door de bladeren rennen, de spanning en voorpret voor een feestje, de herinnering aan die keer dat je leerde een band te plakken, leerde fietsen, voor het eerst een stel gelukte oliebollen uit het vet wist te toveren. Eigenlijk de ‘normale’ dingen en ervaringen met een beetje extra glans. Die kleine bijzondere dingen blijken soms moeilijk te herkennen, of in te zetten in de ‘waan van de dag’. Vaak hebben ouders, in vergelijking met hun eigen jeugd, nu de mogelijkheid om hun kinderen materieel meer te bieden dan wat zij vroeger hadden, vaak ook in een hoger tempo. Niet alleen de theatervoorstelling, maar ook het tosti eten in een gezellig restaurantje erna en het kinderfeestje later op de dag.  Om dit alles te kunnen realiseren werken we vaak meer en daarnaast zijn we vaker afgeleid door ons ‘drukke leven’ waarin social media en digitaal contact een belangrijke rol spelen.

We kunnen onze kinderen veel geven en dat is opzich niet verkeerd, maar het is wel veel. Niet een paar autootjes waar je het mee doet want meer komt er niet, maar een heleboel. Niet een paar boeken waar je zuinig op bent want meer boeken krijg je niet, maar een hele boekenkast vol. En die nieuwste spelcomputer maakt je kind misschien nog net iets gelukkiger…

De gedachten en eisen die ouders hebben over een ‘gelukt en gelukkig’ leven met kinderen zijn talrijk. We willen er graag aan voldoen maar dat lukt niet altijd. Een mogelijk gevolg is dat ouders zich in toenemende mate zorgen maken dat hun kinderen en pubers steeds minder snel tevreden zijn, het liefst achter de ipad kruipen, hun emoties moeilijk uiten, slechter om kunnen gaan met geld, dat ze steeds maar meer willen. Ouders merken dat ze eigenlijk vaak weinig inzicht hebben in datgene wat er in het kind omgaat. Met alle luxe die er om ons heen is en met alle mogelijkheden die er zijn om kinderen te vermaken blijft opvoeden soms voelen als ontoereikend en niet genoeg. Veel ouders zouden graag anders willen; terug naar de basis, maar hoe doe je dat? Ik zelf vind dat ook lastig, maar voor mij persoonlijk zijn er een aantal zaken die mij terug weten te brengen naar simpel, knus en basaal: koken, tuinieren, creëren, communiceren en verbinden.

 Mindful bezig zijn met leren en ontdekken met je gezin

De blogposts van ‘Dat maak je lekker zelf’ zijn vaak geschreven met het gezin, en kinderen als uitgangspunt of als gezellige ‘doe-maar-lekker-mee-partner’  Wanneer je als ouder de tijd neemt om met je kind of puber te werken aan de dingen die binnen jullie gezin belangrijk zijn, werkt dit verstevigend voor jullie band. Niet ‘praten over‘ maar ‘doen!‘  is voor kinderen en pubers van wezenlijk belang. Al doende leer je.  Als een kind of jongere ziet dat jij kan ontspannen, en plezier kunt hebben in kleine activiteiten met, of desnoods zonder hun hulp, dan werkt dat door. Misschien niet meteen, maar waarschijnlijk wel op lange termijn en bij herhaaldelijke blootstelling 🙂

Samen bewust bezig zijn is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook fijn voor jou als ouder. Tijdens de activiteit leer je zelf nieuwe vaardigheden (je ontwikkelt je praktisch) en je krijgt aanknopingspunten om samen met je kind activiteiten te ontwikkelen die jullie band versterken. Niet omdat er iets ernstigs aan de hand is, maar gewoon omdat het fijn is om bewust bezig te zijn met wie jullie als gezin willen zijn. 

meer lezen? Bezoek mijn blog:

http://www.datmaakjelekkerzelf.nl